Največja spletna ustvarjalnica pri nas!

Pikapolinino milo z vzorcem mozaika

17. 11. 2016 10.33  |  Vse novice

Odlivanje mila v kalupe je zabavna, hkrati pa praktična tehnika saj lahko svoj izdelek vsakodnevno tudi uporabljamo. Še niste poskusili?

Pikapolina vam bo v tem tutorialu natančno prikazala in vas vodila skozi celoten postopek idelave mila. Tutorial je primeren tudi za popolne začetnike.

Vlivanje mila z vzorcem mozaikaVlivanje mila z vzorcem mozaika


Material in postopek

1. Material za oblikovanje mozaika iz mila

Milo za odlivanje – motno >>

Milo za odlivanje – prosojno >>

Dišave za milo – po želji >>

Barvilo za milo: rdeča, modra, zelena >>

Lesena ali plastična palčka za mešanje mila

Silikonski kalup za milo >>

Prazen sprej za razpršilo – za alkohol >>

Steklene kozarce za mešanje in mehčanje mila

Podlaga za rezanje/nož

Alkohol / potrebujemo ga za razpršilo – med vsako novo plastjo mila je potrebno razpršiti malo alkohola na površino, da se bo nova plast razlila čim bolj enakomerno.


 

Postopek

2. Narežemo dovolj prosojne osnove za milo na kocke cca 1 cm x 1cm x 1cm. Na sliki je prikazana količina za eno barvo (potrebujemo 4 barve).

oblikovanje mozaika iz mila

3. Pripravimo tudi milno osnovo bele barve v manjši količini za vmesne črte na mozaiku.

oblikovanje mozaika iz mila

4. Pripravite dovolj kozarcev za vsako barvo ter za belo vmesno maso za milo!

oblikovanje mozaika iz mila

5. Kalup postavite na trdo podlago (rezalno desko ali drugo) in ga z ene strani podprite z manjšim priročnim materialom – sama sem uporabila kar nedrseč sukanec, lahko je radirka ali krpica. Najboljša rešitev je posoda s peskom, rižem ali podobnim sipkim materialom v katero zlahka namestimo kalup.

oblikovanje mozaika iz mila

6.  Najprej raztopimo v mikrovalovni pečici prosojno milo za prvo barvo (cca 10 sek) – pazite, da ne bo milo zavrelo! Dodamo par kapljic modre barve in dišavo, dobro premešamo maso in odlijemo cca 1 cm v kalup, kot je prikazano na sliki. Kalup s podlago odnesemo v hladilnik za cca 7 minut.

oblikovanje mozaika iz mila

7. Nato raztopimo belo osnovo za milo in jo malo ohladimo (pojavi se tanka skorjica na površini). Milo v kalupu poškropimo z alkoholom in odlijemo zelo tanko belo plast mila. Milo ohladimo za kakšno minutko v hladilniku.

oblikovanje mozaika iz mila

8. -9. Naslednja faza je ponovno raztapljanje prosojnega mila, ki mu dodamo naslednjo barvo – zeleno. Podlago pod kalupom prestavimo na drugo stran, z nagibom v nasprotni smeri (slika 9)

oblikovanje mozaika iz mila

oblikovanje mozaika iz mila

10. Ko se milo ohladi ponovimo postopek s tanko belo plastjo - vrnemo za minuto v hladilnik, tačas pa raztopimo novo prosojno milo v mikrovalovni pečici, dodamo nekaj kapljic rdečega barvila. Ko se masa malo ohladi, razpršimo alkohol na površino mila in vlijemo novo maso pod drugim kotom. Še prej prestavimo podlago na položaj iz koraka 5. Ko se milo strdi, ponovno dodamo tanko belo plast mila. Ta čas pripravimo zadnjo barvo.

oblikovanje mozaika iz mila

11. V kozarec modrega mila dodamo malo več prozorne osnove, jo ponovno raztopimo nato dodamo par kapljic rdeče barve, da dobimo lep odtenek vijolične barve.

oblikovanje mozaika iz mila

12. Kalup postavimo vodoravno in odlijemo vijolično plast mila (ne pozabite poškropiti z alkoholom). Ko se milo ohladi v hladilniku izdelek zaključimo s slojem tanke, bele plasti mila. Čez minutko bo naša mojstrovina končana!

oblikovanje mozaika iz mila

13.  -15. Kalup vzamemo iz hladilnika in naše milo je pripravljeno za uporabo. Lahko ga narežemo na manjše kose – vzorec je prečudovit!

oblikovanje mozaika iz mila

oblikovanje mozaika iz mila

oblikovanje mozaika iz mila

Vaša Pikapolina

« Nazaj
© Developed by CommerceLab