Pozdravljene drage ustvarjalke! Danes sem se odločila, da vam pokažem, kako si naredite preproste viseče uhane, ki jih boste z veseljem nosile to poletje. Pa ne samo poletje, skozi celo leto. :) 

 

Za izdelavo uhanov potrebujemo:

 

  

1. Pardo maso odpremo, od bele Pardo odrežemo 5 reber, od rumene, oranžne ter rdeče pa 3 rebra mase.

 


2. Mase razvaljamo s pomočjo strojčka na najdebelejši nastavitvi strojčka (cca. 2 mm). Rumeni, oranžni ter rdeči masi s pomočjo teksturne gobe naredimo teksturo. Belo zaenkrat pustimo.

 


3. Z modelčki za izrezovanje oblik izrežemo iz rumene, oranžne ter rdeče mase različne velikosti oblike. Upoštevajmo samo, da potrebujemo po dve enako veliki obliki, za par. Sama sem tokrat izbrala okrogle modelčke premera 3.5 cm, 2.5 cm ter 2 cm. V kolikor se nam koščki prilepijo na papir za peko, gremo s tankim modelirnim nožkom previdno pod košček in ga z rahlimi rezi nožka pod koščkom ločimo od papirja.

 


4. Lunice naredimo tako, da prvo izrežemo krog z modelčkom premera 3.5 cm, nato z modečkom premera 2.5 cm pri strani odrežemo del večjega kroga.

 


5. Koščke, ki smo jih odrezali od velikega kroga ne zavržemo, saj jih bomo uporabili pri uhanih. Z istim modelčkom jim odrežemo tudi nasprotni rob, da dobimo enakomerno krivuljo na obeh straneh koščka.

 


6. Ko imamo izrezane oblike iz vseh treh barv, lunice položimo na podlago na kateri jih bomo utrdili v pečici. Ostale oblike imejte na papirju za peko, saj pridejo na vrsto malo kasneje.

 


7. Sedaj vzamemo belo maso in ostanke treh barv, ki smo jih uporabile pred tem. Rumene, oranžne ter rdeče mase ne potrebujemo veliko. S strojčkom jih razvaljajmo na predzadnji najtanjši debelini (cca 0.5 cm).

 


8. Različno velike koščke trgamo kar s prsti in jih poljubno polagamo na belo maso vse dokler nismo z rezultatom zadovoljne.

 


9. Ko smo z rezultatom zadovoljne, na maso položimo še en kos papirja za peko in z valjarjem vse barve med sabo povežemo. Pazimo samo, da ne pritiskamo preveč, saj ne želimo mase stanjšati, le koščke, ki smo jih natrgale želimo sprijeti z belo maso. Na koncu dodamo tudi tej masi teksturo s teksturno gobico.

 


10. Izrežemo še koščke za uhane iz bele mase ter koščke zložimo na podlago na kateri bomo koščke utrdile v pečici. Sama jih rada zložim tako, kot bodo uhani na koncu izgledali. Poigrajmo se z barvnimi različicami ali pa sestavimo uhane s koščki iste barve. Možnosti so neskončne. Z iglo ali z zobotrebcem naredimo dovolj velike luknjice v koščke, da bomo pri sestavljanju lahko skozi luknjico dale zaključne obročke. V kolikor želite imeti uhane na zapenjanje z metuljčkom naredite na zgornjem koščku samo eno luknjico. Koščke za mini uhančke pustimo brez luknjic. Koščke utrdimo v pečici po navodilih proizvajalca (Pardo masa 120°C – 30 min).

 


11. Ko so koščki utrjeni in ohlajeni z brusnim papirjem ali mehko pilico za nohte rahlo pobrusimo robove – če je to potrebno. Hkrati pregledamo ali so vse luknjice dovolj velike in jih po potrebi z majhnim svedrom povečamo.

 


12. Na mini koščke, ki nimajo luknjic z lepilom prilepite osnove za uhane in po navodilih, ki so napisane na lepilu, počakajte da se lepilo posuši. Ostale koščke pa sestavimo v uhane.

 


13. Tako, sedaj imate kar nekaj parov novih uhanov pred seboj, ki jih boste z veselje nosile ali podarile prijateljici. Želim vam vroče poletje, veliko sladoleda ter sence.

 


Še nekaj barvih različic mojih poletnih uhanov:

 


0 Komentarji