Pozdravljene drage ustvarjalke! Prepričana sem, da tudi ve iz morskega dopusta prinesete domov kar nekaj najdenih školjkic, kamenčkov ter stekelc. Zato vam bom danes pokazala, kako si lahko naredite komplet, ki vas bo vedno spominjal na morske počitnice. :) 

 

Za izdelavo kompleta potrebujemo:

 

  

1. Najprej si naredimo kalupe iz školjk različnih velikosti ter oblik. Vzamemo dva enaka dela obeh komponent mase za kalupe ter ju dobro pregnetemo, da zmes dobi enotno barvo. Maso damo na trdo podlago ter potisnemo vanjo školjko in počakamo, da se masa strdi – približno 20 minut. Če je masa popolnoma strjena pa preverimo tako, da s konico nohta rahlo pritisnemo na rob kalupa. V kolikor se v masi pozna črtica nohta, masa še ni strjena. Na popolnoma strjeni masi, se ne pozna nič. Ko je masa popolnoma strjena jo odstranimo iz podlage ter iz nje odstranimo školjke.

 


2. Odpremo paketek fimo mase. Za obesek ter uhane potrebujemo približno polovico paketka. Odvisno od velikosti obeska ter uhanov, ki jih boste delale.  Dve rebri fimo mase pregnetemo ter razvaljamo na najdebelejši nastavitvi na strojčku za valjanje mase.  Na spodnjo stran stekelca damo malo fimo liquid gela ter ga rahlo pritisnemo v fimo podlago.

 


3. Dve rebri fimo mase pregnetemo z roko ter ju oblikujemo v kačico. Okoli stekelca ovijemo fimo maso tako visoko, da rahlo sega čez zgornji  rob stekelca.

 


4.  Nato z orodjem za embosing naredimo luknjice v maso, ki je okoli steklica. S tem naredimo videz koral in povežemo fimo med sabo. Fimo naj rahlo sega tudi čez rob stekelca.

 


5. Ko smo kačice, ki nam je ostala naredimo več manjših kroglic, ki jih pritisnemo v kalup. Kalup pred tem rahlo zmočimo s kapljico vode, da  bo fimo lažje odstopil in padel iz kalupa. Kalupi so fleksibilni in jih za lažjo odstranitev fima rahlo upognemo na več straneh. S tem kalupa ne uničimo, ampak prisilimo košček fima, da odstopi od kalupa. Da školjkice zlepimo s podlago, spodnjo stran školjke rahlo premažemo z liquid gelom.  z izgledom naše korale okoli stekelca zadovoljne, začnemo okoli polagati različne oblike školjkic.

 


6. Prazne prostorčke med školjkicami in stekelcom zapolnimo z majnimi kroglicami, ki jih z orodjem za embosing spremenimo v male korale. Na mestu, kjer bomo naredile luknjico za vrvico damo malo večje kroglice. S tem zavarujemo obesek, da ni pretanek in se nam čez čas ne polomi.

 


7. Ko smo zadovoljne z izgledom obeska s skalpelom obrežemo obesek in odstranimo odvečno fimo podlago. Z lesenim orodjem za modeliranje pa pogladimo robove, ki jih lahko tudi z orodjem za embosiranje teksuriramo.

 


8. Pigmentni prah nanesemo na svež fimo kar s prstom. S prstom rahlo pritisnite v pigmentni prah ter potapkatje po pokrovčku, da odvečni prah odpade s prsta. Nato z rahlimi potegi po obesku nanesite prah na fimo maso. V kolikor imate na obesku  mesta na katera ne morete s prstom nanesti prah, lahko vzamete tanek čopič in s čopičem rahlo zajemite prah iz posodice ter ga nad posodico tudi rahlo potresete, da odvečni prah odpade nazaj v posodico.  Nato na mesta z rahlimi potegi  nanesite  prah. Z zobotrebcem naredimo večjo luknjico v obesek (vsaj 1.5 mm).

 


9. Obesku lahko na enaki način naredimo še en del, ali pa ga pustimo takega kot je.

 


10.  Za uhane si s modelčkom naredimo obliko, da bosta uhana vsaj približno enake velikosti, nato ponovimo postopek kot pri obesku.

 


11. Da naredimo perlice s školjkicami si najprej naredimo dve enako veliki kroglici. Z zobotrebcem ju preluknjamo ter na zobotrebcu rahlo sploščimo s prsti. Ne obremenjujemo se, če se poznajo prstni odtisi. Na vsako sploščeno stran damo školjkico iz fimo mase, robove okrog pa teksturiramo z orodjem za embosing. Tako dobimo perlico z dvema školjkicama ter teksturo korale. Na koncu s prstom nanesemo še pigmentni prah.

 


12. Sedaj vse koščke položimo na podlago na kateri bomo v pečico po navodilih proizvajalca utrdile fimo maso (30 min/110°C). Perlice pustimo kar na zobotrebcih, ki  jih postrani zapičimo v ostanke prejšnjih projektov.  Nujno moramo po peki koščke pustiti v ugasnjeni pečici, da se ohladijo, saj stekelca lahko popokajo zaradi temperaturnega šoka.

 


Ohlajene koščke poljubno sestavimo in jih s ponosom nosimo. Tako se boste še dolgo spominjale poletnih doživetij ob morju. Tukaj pa je še nekaj različic, z drugimi odtenki pigmentnih prahcev: