Žiga Bratoš

Žiga Bratoš

Področje: slikarstvo

Žiga Bratoš je mladi diplomiran slikar s pridobljeno pedagoško – andragoško izobrazbo in diplomant marketinga. S poučevanjem mladih in odraslih na področju likovnega snovanja se ukvarja že od sredine študija slikarstva, od diplome dalje pa tudi profesionalno kot samostojni podjetnik.

Posebej je usmerjen v razvijanje metod poučevanja odraslih amaterskih slikarjev, tako začetnikov, kot tistih z izkušnjami. Zaznamuje ga metodologija, ki spodbuja kreativnost in operativnost, se pravi, da tečajniki čim hitreje dosežejo vidne rezultate in s tem motivacijo za ustvarjanje. Poda jim likovna znanja, ki so ključna za osnovni slikarski zagon, v nadaljevanju pa tudi kompleksnejšo likovno gradnjo. Gre za neke vrste »turistični« vstop v akademsko maniro.

Čeprav gre v osnovi za izobraževanje skozi slikarski medij, je ključni cilj njegovega dela razvijanje temeljnih likovnih znanj, uporabnih v vseh vejah likovnega ustvarjanja.

Skozi podrobne analize slikarskih del amaterskih ustvarjalcev sem izluščil najbolj pogoste in trdovratne napake ter jih sistematiziral”, pravi Žiga. Razvija metodologijo in vaje, ki pri slikarjih z izkušnjami napake odpravljajo, pri začetnikih pa jih v naprej preprečujejo.

Njegovo osnovno vodilo je, da spoštuje prosti čas tečajnikov, ki si slikarstva niso izbrali za profesionalno pot, temveč kot sprostitev ob napornem življenjskem ritmu in bi enostavno radi kaj za oči prijetnega naslikali. Druženje in sproščeno vzdušje med tečajniki obravna kot enakovredno samemu slikarskemu procesu, saj meni, da je pozitivno psihično počutje eden od odločilnih faktorjev pri umetniškem snovanju.

Na spodnjih slikah, si oglejte utrinkov iz njegovih delavnic:

 

  


ŽIGOVE DELAVNICE:

Izdelkov, ki ustrezajo izbiri, ni mogoče najti.