Jasmina Granduč

Jasmina Granduč

Jasmina Granduč

slikarka, grafičarka, ustanoviteljica in vodja Likovne šole ARTdidakta, mentorica, galeristka, oblikovalka unikatnega nakita in torbic

Jasmina Granduč se je po večletnem udejstvovanju na področju mode in preživetih dveh letih v prestolnici mode v Milanu vrnila v Maribor, kjer se je odločila za študij likovne umetnosti na Pedagoški fakulteti Maribor. Leta 2009 je ustanovila zasebno likovno šolo ARTdidakta. Kmalu je pridobila predikat butične šole, saj vsebuje celoletne likovne tečaje, prilagojene individualnim potrebam skupin udeleženk in udeležencev glede na starostno obdobje in posebne zahteve, kot je celoletna pripravljalnica za kasnejšo poklicno pot kakor tudi za likovno terapijo. Je pa seveda pomembna povezovalka tistih, ki jim likovno ustvarjanje predstavlja potrditev in rast ljubiteljskega umetniškega delovanja.

Jasmina, ki vidi svet skozi prizmo barv in oblik, vodi šolo od vsega začetka. Je avtorica programa šole, kreativnih zamisli, ki so značilne in posebne za vsakega od tečajev. Moto (vodilo) učenja in delovanja v šoli je »umetnost, ki nas združuje«. Jasmina Granduč meni, da se likovnega izražanja lahko nauči vsak. Pri tem so pomembni prva poteza s čopičem, barvico ali svinčnikom, sodelovanje v skupini in predvsem izguba strahu, da bo šlo kaj narobe…. Seveda je tu Jasmina, ki pomaga, svetuje, spodbuja, vodi. Tako udeleženke in udeleženci tečajev hitro ugotovijo, da velja tisto, da je »strah v sredi votel, okoli pa ga nič ni« in se z vnemo lotijo preizkušanja  spretnosti v likovnem izražanju skozi različne tehnike, postopoma razvijajo svoje veščine ter znanje in rutino.

V času delovanja Artdidakte je nastal obsežen in razkošen opus likovnih del. Sem sodi kar 34 razstav, med katerimi so tematske in zaključne razstave del tečajnic in tečajnikov, pa avtorske razstave, ki jih je organizirala in postavila likovna šola, mednarodne razstave (Graz, Monošter, Varaždin, otok Zlarin). V opus sodi 33 tematskih delavnic, tudi nekaj mednarodnih. 39 tečajnic in tečajnikov, ki so obiskovali celoletno pripravljalnico na šoli je uspešno opravilo praktični preizkus znanja na umetniških srednjih šolah in likovnih akademijah v Sloveniji in tujini. Letos obiskuje  pripravljalnico 5 udeležencev.

Artdidakta se je poklonila tudi Leonardu da Vinciju in ob 500-letnici njegove smrti pripravila razstavo VENI VIDI DA VINCI. Avtorji likovnih del niso prerisovali del univerzalnega genija, ampak so svoje motive predstavili v maniri velikega mojstra.

Jasmina Granduč pa delovanje likovne šole vnaša tudi v vsakdanje življenje mesta in meščanov. Postavila je nekaj razstav v izložbena okna praznih mariborskih lokalov v centru mesta.  Meščane in tudi turiste je presenetila s pogledom na lepe motive, tople barve, ki izražajo svežino in optimizem, jim prihranila pogled na prašne in umazane šipe in tako predstavila center mesta v drugačni, lepši podobi.

Z Artdidakto pa se je v sodelovanju z mariborskim Kliničnim centrom lotila vsebinsko in časovno zahtevnega projekta izboljšanja počutja pacientov in njihovih obiskovalcev. Tako je z razstavo ˝Galerija skozi okna˝ omogočila pacientom nevrokirurgije pogled na slike in ne na hladen beton pred okni oddelka. Prav te dni mlade tečajnice in tečajniki slikajo na stene hodnika otroškega oddelka. Barve in motivi ˝Čarobnega gozda˝ na belih stenah bodo gotovo pripomogle k boljšemu počutju malih pacientov.

 

Nekaj njenih del:

 

Delavnice:

Izdelkov, ki ustrezajo izbiri, ni mogoče najti.