Pozdravljeni, danes sem z vami Simona in v današnjem prispevku sem pripravila foto vodič za izdelavo lovilca sanj. Lovilec sanj izvira iz kulture ameriških staroselcev in bi naj po izročilu bil spleten iz vrbovega obroča ter mreže iz vrvice, ki je na obroč pritrjena na sedmih ali osmih mestih, ter okrašen s perjem in koraldami. Skozi luknjico na sredini naj bi ponoči do nas tako prišle le lepe sanje, v mrežo pa naj bi se ulovile slabe sanje in zli duhovi - te pa izničijo prvi jutranji sončni žarki, ki posvetijo na naš lovilec sanj.

 

Material, ki sem ga uporabila:

- obroč iz bele žice,

trak za obroč,

povoščena vrvica,

naravno perje,

- belo perje,

- sekundno lepilo,

lesene neobdelane perle 12mm,

- lesene bele perle 6mm,

- plastične prozorne perle 8mm,

- satenast trak 6mm - bel,

- satenast trak 6mm - krem in

- škarje.

 

Pa začnimo! :)


1. Vzamemo kovinski obroč (uporabila sem manjšega - 15 cm premera) in naš trak - sama sem izbrala velur trak, ki na videz izgleda kot usnjen. Na obroč kanemo pikico sekundnega lepila in nanj prilepimo trak (lahko uporabimo tudi mekol ali drugo lepilo, vendar se bo sušilo veliko dlje). Najboljše je, če pustimo približno 10cm traku in ga šele potem prilepimo, da bomo lahko naredili vozel, ko ovijemo trak okoli celega obroča.

2. Tam, kjer smo trak prilepili na obroč, pripnemo sponko za papir in ga tako fiksiramo na mesto, da se nam med ovijanjem ne premika.

3. Trak ovijamo okrog in ga vsake toliko narahlo zategnemo, da nam ne leze narazen.

4. Ko pridemo okoli obroča, trak zavozlamo in pustimo konce traku še neodrezane.


5. Približno 3m povoščene vrvice odmerimo in jo navijemo v majhen kolutek - tako jo bomo lažje prepletali v mrežo (3m zadostuje za obroč premera 15cm, za večjega odmerimo več).

6. Na obroč zavežemo vrvico z vozlom.

7. Odmerimo koliko mora biti razmaka med mesti, kjer bomo vrvico zavezali na obroč - tako da bo na 7-ih ali 8-ih mestih privezana na obroč.

8. Začnemo delati mrežo: z vrvico gremo okoli obroča in skozi zanko ter zategnemo kolikor gre. Ponavljamo dokler ne pridemo do prvega vozla in naredimo zanko tik poleg njega.


9. Sedaj začnemo plesti/zavezovati mrežo tako, da ovijemo našo vrvico okoli prej spletenih vrvic na polovici med obema vozloma.

10. Nadaljujemo s pletenjem mreže - nove vozle zategujemo na sredini med že obstoječimi, dokler ne ostane na sredini samo majhna luknja, velika približno 1-2cm.

11. Zaključimo tako, da na vrvico nanizamo leseno kroglico/perlo in zavežemo vozel na mrežo na nasprotni strani. Vozel tesno zavežemo.

12. Na vse vozle (trak na obroču, vrvica na obroči in vrvica v sredini) z zobotrebcem nanesemo pikico sekundnega lepila, malo počakamo in porežemo ostanke vrvic, da ostanejo le še vozli. Lepilo nam zagotavlja, da ne bodo popustili.


13. Pripravimo si 5 kosov povoščene vrvice dolžine približno 50cm in jih preložimo na polovico.

14. Pripravimo si perje, ki ga bomo privezali na naše vrvice - jaz sem vzela 5 večjih belih peres in 5 manjših naravnih.

15. Prav tako si pripravimo lesene kroglice in druge perlice, ki jih bomo nanizali na naše vrvice. Lahko dodamo tudi kak kovinski obesek.

16. Pripravimo si še po 2 bela in 2 krem satenasta trakova dolžine40 cm.


17. Vzamemo belo in naravno pero, položimo enega na drugega in okoli vrha zavežemo našo vrvico v vozel. Krajši konec naj meri približno 5cm.

18. Na vrvico nanizamo večjo leseno perlo (12 mm) in jo namestimo nad vozel na peresih (z njo skrijemo vrh peres). Skozi luknjico povlečemo oba konca vrvice - krajšega in daljšega ter zavežemo v tesen vozel.

19. Na oba konca vrvice nanizamo naslednjo manjšo perlo (6 mm) in krajši konec vrvice odrežemo tik nad perlo, preostalo vrvico pa zavežemo v tesen vozel. 

20. Na preostalo vrv nanizamo perle po želji. 

21. Enako ponovimo z vsemi petimi vrvicami - zavežemo peresa in nanizamo perle.


22. Vseh 5 vrvic s peresi navežemo na obroč z mrežo. Najlažje je, da najprej navežemo sredinsko, levo in desno od nje umestimo naslednji dve, na koncu pa v sredino med obstoječe privežemo še ostali dve.

23. Med vrvice privežemo še satensate trakce.

24. Na vrh našega lovilca sanj dodamo še vrvico za obesit in tudi nanjo lahko nanizamo kakšno perlico.


Končano!