Ste v dilemi kateri čopič je ustrezen za slikanje z akrilnimi barvami? Pripravili smo vam kratek pregled in predstavili osnovne oblike čopičev ter njihovo uporabo.

slikarski_akrilni_čopič


Čopiči za slikanje z akrilnimi barvami se razlikujejo po vrsti dlak, obliki in velikosti. Izbira pravega čopiča je odvisna od velikosti površine na katero slikate ter od velikosti motivov, ali so to detalji ali večje površine.

 

Vsak slikarski čopič je sestavljen iz treh delov:

> ščetine: lahko so sintetične ali naravne, prav tako tudi kar kombinacija obeh,

> ferula: kovinska osnova, ki povezuje ščetine z ročajem,

> ročaj: razlikujejo se po dolžini in materialu izdelave.


Poznamo nekaj osnovnih oblik slikarskih čopičev, ki se uporabljajo za slikanje z akrilnimi barvami.

Vsaka oblika čopiča je namenjena različni uporabi: 

 

 

 

 

 

Čopič z okroglo konico – so primerni za skiciranje, pisanje oz. risanje linij, slikanje detajlov in majhnih delov. Prav tako omogočajo, da z njimi slikate tanke ali debele linije. Primernejši so za nanos bolj redkih barv kot pa gostejših. Med okroglimi čopiči so tisti nekoliko ožji in daljši ter s poudarjeno tanjšo konico najbolj primerni za slikanje podrobnosti in finih linij, občutljivih področji ter za retuširanje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ploščati čopič z ravnim odrezom  čopiči so primerni za slikanje večjih površin, za impasto tehniko in za delo z gostejšimi barvami. Robovi čopičev omogočajo oblikovanje linij in barvanje kotov ter črt. Ploščati čopiči z daljšimi ščetinami so odlični za nanašanje končnega zaščitnega laka (za lakiranje).

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Ploščati čopiči z ovalno oblikovanimi robovi  primerni so za mešanje, senčenje, oblikovanje mehnih robov, kot so cvetni listi. Ti čopiči so nekakšna kombinacija okroglih in ploščatih čopičev (lahko se uporabljajo za detajle, prav tako lahko z njimi prebarvate več prostora kot pa z okroglimi).

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

Ploščati čopiči s poševno odrezanim robom  primerni so za oblikovanje urivljenih linij (neravnih linij) in za polnitev kotov. Zaradi tanko oblikovane konice so odlični za barvanje najmanjših in težko dostopnhi površin. Prav tako so primerni za pokrivanje večje površine.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pahljačasti čopiči  čopiči iz naravnihi dlak so primerni za glajenje, mešanje, senčenje; sintetični so bolj primerni za oblikovanje teksturnih učinkov, oblakov in listov. Za slikanje z akrilnimi barvami so primerni tisti, z nekoliko močnejšimi in trdnimi dlakami.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Ploščati čopič z zaobljenim robom navznoter – čopiči so primerni za kratke kontrolirane gibe in za nanos gostejših ter težjih barv. Primerni za delo blizu platna, kot taki pa idealni za slikanje reliefnih motivov in abstraktnih slik.

 

 

 

 

 

 

 

  


V naši ponudbi lahko izbirate med naslednjimi vrhunskimi čopiči proizvajalcev:

DA VINCI: 

> GRIGIO: Čopiči Da Vinci Grigio so mehki sintetični čopiči, odlični za vse uporabnike, ki se jim klasični akrilni čopiči zdijo pretrdi. Ščetine so visokokvalitetne in nekoliko bolj grobe, da bolje držijo barvo. Je doličen za vse, ki uživajo ob slikanju z akrilom, prav tako pa se zelo dobro obnesejo pri slikanju z oljnimi barvami. Čopiči so na dolgem lakiranem ročaju bordo barve.

 

> TOP ACRYL: Čopiči Da Vinci TOP-ACRYL sodijo med ene kvalitetnejših akrilnih čopičev na tržišču. Čopiče odlikujejo vrhunska sintetična vlakna, ki ohranijo obliko ter kvalitetna izdelava ferule, ki onemogoča izpadanje ščetin. Primerni so za vse izkušene slikarje kot tudi za začetnike, ki želijo pri slikanju uporabljati boljše materiale. Ščetine čopičev so iz sintetičnih vlaken in so srednje dolžine. Ferula je srebrne barve in povezuje ščetine z dolgim lakiranim ročajem antracitne barve. Lahko se uporabljajo tudi pri slikanju z oljnimi barvami.

 

> NOVA: Čopiči Da Vinci NOVA so kvalitetni slikarski čopiči iz vrhunskih sintetičnih ščetin zlate barve, ki so primerne za slikanje tako z oljnimi kot akrilnimi barvami. Čopiči ima dolg poliran ročaj zelene barve in bodo zadovoljili želje tako slikarskih začetnikov kot tudi najbolj zahtevnih uporabnikov.

 

> IMPASTO: Čopiči Da vinci IMPASTO, vrhunske kvalitete, primerni za pastozno slikanje z akrilom. Posebej goste in močne sintetične ščetine čopiča bodo zadovoljile želje tudi najbolj zahtevnih slikarjev in jim omogočile izkušnjo pri slikanju, ki je ne omogoča niti en drug čopič. Čopiči imajo dolg, lakiran ročaj, modre barve.

 

PRINCETON: 

> SNAP: Princeton Snap 9850 je čopič primeren za slikanje z akrilnimi barvami. Kvalitetne in močne sintetične ščetine dobro ohranjajo obliko in ne izpadajo, ter dobro zadržujejo barvo, kar omogoča umetniku enostavno in kvalitetno slikanje. Čopič je kljub nizki ceni zelo kvaliteten, kar ga dela izjemno primernega tako za začetnike in študente kot tudi za izkušene slikarje. Po želji lahko čopič uporabimo tudi za slikanje z oljnimi barvami.

 

CATALYST: Čopiči so izredno trdi, ampak kljub temu odlično prilagodljivi na gibe slikarja. Po trdoti spominja na svinjsko ščetino, vendar je njegovo obnašanje in sprejemanje vode in drugih tekočin bistveno boljše. Posebnost serije 6400 je so tudi razcepljene konice sintetičnih vlaken, ki jim omogočajo še večjo podobnost naravnim ščetinam in odlično zadrževanje barve v primerjavi s podobnimi sintetičnimi čopiči. Zaradi svoje trdote se čopiči serije 6400 ponavadi uporabljajo z gostejšimi barvami in geli.