Pozdravljene drage ustvarjalke! Verjamem, da imamo vse ustvarjalke nakita veliko, a nikoli ga ni dovolj in vedno stremimo k novim idejam, novim tehnikam. Vsaj sama sem takšna. In ker včasih kakšne uhane pustim zvečer na polički v kopalnici, zjutraj pa vsaj enega nikakor ne najdem, sem se odločila, da si naredim mali krožniček iz Fimo mase, da bom vedno odložila uhane nanj. In to idejo delim z vami. In seveda, ker je prišla jesen in z njo tople zlate barve v gozdu, bomo za idelavo krožnička uporabile delček narave.

 

Za izdelavo kompleta potrebujemo:

 

  


1. Polovico paketka bele Fimo mase razvaljamo na najdebelejši nastavitvi strojčka za valjanje. Na razvaljano maso položimo list ter ga z akrilnim valjarjem povaljamo v Fimo maso. S skalpelom nato poljubno obrežemo list ter list odstranimo iz mase. 

 


2. Pripravimo si alkoholne inke s katerimi bomo pokapljali fimo maso. Začnemo z najsvetlejšo barvo in končamo z najtemnejšo. Kapljamo direkt iz original pakiranja, poljubno po masi. Pri uporabi alkoholnih inkov pazite, da zaščitite podlago, da si ne umažete prstov pa uporabite rokavice.

 


3.  Ko smo zapolnile celotno površino imamo na fimo masi kar nekaj odvečne barve, ki jo popivnamo z papirnatim robčkom. Nato nadaljujemo z dodajanjem inkov, dokler nismo s končnim rezultatom zadovoljne. Na koncu nakapljamo nekaj barve na čopič ter z njim pobarvamo rob lista.

 


4.  Predno naš list prestavimo na krožniček ali v stekleno posodico se mora alkoholni ink dobro posušiti, zato si sedaj lahko izdelamo še kak par uhanov ali obesek za ogrlico. Ponovno zvaljamo belo fimo maso na najdebelješi nastavitvi strojčka, naredimo teksturo z listom ter izrežemo z modelčkom obliko, ki jo želimo za naše uhane. Uhane prestavimo na podlago na kateri bomo koščke utrdile v pečici.

 


5. Ker so uhani manjši, alkoholni ink nanašamo s čopičem, saj imamo tako veliko več nadzora nad razlivanjem barve.

 


6. Sedaj prestavimo naš list na krožniček oz v stekleno posodico. Meni oblika ni bila najbolj všeč, pa sem še dodatno obrezala list kar na krožičku. Prav tako sem tudi še enkrat s čopičem pobarvala rob lista in še malo dodajala barve. Pustila, da se vse skupaj dobro posuši ter nato vse skupaj utrdila v pečici po navodilih proizvajalca Fimo mase.

 


7. Ko se je list ohladil, sem hrbtno stran premazala s fimo liquid gelom ter dodala plast fimo mase bakrene barve, ki sem jo razvaljala na srednji debelini strojčka za valjanje.

 


8. Z gobico za teksturiranje potapkamo hrbtno stran ter z nožkom obrežemo odvečno maso. Tudi robove teksturiramo z gobico.

 


9. Da bo naš krožniček lepo stal na polički mu dodamo še nogice. Z okroglim modelčkom izrežemo tri kroge in jih v dlaneh povaljamo v kroglice. Kroglice rahlo sploščimo med dvema ploščicama ter jih z liquid gelom prilepimo na dno lista. Krožniček postavimo na podlago na kateri ga bomo zopet utridile v pečici ter rahlo pritisnemo iz zgornje strani. S tem utrdimo nogice v fimo ter poravnamo list, da ne bo krivo stal.

 


10.  Sedaj po istem postopku dokončamo še uhane. Vse skupaj zopet utridmo v pečici po navodilih proizvajalca. Alkoholni inki se po pečenju ne bodo zbrisali, vseeno pa predlagam, da jih na koncu zaščitite še z akrilnim lakom za fimo maso. V Artu jo imajo tako v mat kot v svetleči različici.

 


11.  Tako drage moje ustvarjalke, sedaj imate nove krasne posodice za vaš nakit. Poigrajte se z barvnimi različicami, z različnimi oblikami ter velikostmi posodic. In ne pozabite. Včasih nam zmanjka idej, kaj podariti prijateljici za rojstni dan. Tole je eno super darilce. Za vas sem tudi tokrat pripravila še nekaj različic oblik ter barv. Uživajte jesen in ustvarjajte!