Pozdravljeni, danes sem z vami ponovno Simona in sem vam pripravila navodila, kako izdelati ljubke mini uhančke iz skrčljive plastike. Uporabila sem Jane's Doodles štampiljke, Graph'it alkoholne markerje in dodala še napise z Artovimi štampiljkami. Ob starševski pomoči in nadzoru je tole tudi super DIY projekt za otroke - sami lahko kaj narišejo nanjo in potem sledi zabava, ko opazujejo kako se risbica pomanjša v pečici. :) Polizdelke pa lahko spremenimo v obeske za ključe, magnetke, uhančke, obeske za verižice, ... Pa začnimo!

 

Uporabila sem:


1. Pripravimo skrčljivo plastiko, štampiljke, StazOn blazinico (je na alkoholni osnovi, zato bo šlo narediti odtiske na plastiko), ter markerje s katerimi bomo barvali.

 


2. Najprej naredimo odtise želenih motivov na skrčljivo plastiko - pri mlečni in beli plastiki delamo odtise na hrapavo stran, pri prozorni pa je vseeno na katero stran odtisnemo. Uporabimo StazOn blazinico. Po odtisovanju štampiljke čimprej očistimo s čistilom za štampiljke, sicer se nam bo barva zasušila in bo šla zelo težko dol. Pri izbiri motivov moramo biti pozorni na to, da se bo po segrevanju plastika skrčila in bo motiv 7x manjši od velikosti odtisa.

 


3. Odtisnjene motive pobarvamo z Graph`it markerji. Na mlečni ali beli plastiki lahko uporabimo tudi navadne barvice.

 


4. Na prozorni plastiki pa lahko barvamo samo z alkoholnimi markerji, sicer se nam barva ne bo prijela.

  


5. Ko imamo odtisnjene motive pobarvane, jih previdno izrežemo. Če bomo izdelovali obeske ali viseče uhane, jim naredimo sedaj luknjico. Uporabimo kar luknjač za papir.

 


6. Pobarvane, izrezane in preluknjane (po želji) motive zložimo na pekač, na peki papir, s hrapavo stranjo obrnjeno navzdol. Pečico predhodno segrejemo na 160°C. Pladenj postavimo v pečico in opazujemo - pri segrevanju se plastika začne krčiti in zvijati. Ko se spet poravna, lahko vzamemo pladenj iz pečice (proces krčenja traja približno 1 do 3 minute). Če je kak moti še rahlo zvit, ga hitro obtežimo s steklenim kozarcem. Pri tem pazimo, da se ne opečemo, saj je plastika še zelo vroča. Pustimo nekaj minut, da se ohladi.

 


7. Primerjava: štampiljka in pomanjšan odtis na že skrčeni plastiki.

 


8. Sedaj se lotimo še drugega dela našega projekta. Pobarvane in pomanjšane motive bomo spremenili v uhančke. Pripravimo si osnove za uhančke, lepilo in klešče. Uhančke bomo pritrdili na kartončke z napisom - super ideja za darilo!

  


9. Motive odtisnjene na beli in mlečni plastiki sem zaščitila z Modge Podge lepilom in lakom v mat izvedbi. Za tiste odtisnjene na prozorni foliji pa lahko uporabite Modge Podge v svetleči/sijajni izvedbi. Nanesete ga s ploščatim majhnim čopičem na skrčen motiv, na stran kamor smo naredili odtis in ga pobarvali.

 


10. Pripravimo si sekundno lepilo in ploščate nastavke za uhane, ter jih prilepimo na zadnjo stran naših uhanov. Jaz sem izbrala za sprednjo stran tisto stran na katero smo barvali in jo kasneje zaščitili z Modge Podge lakom.

 


11. Pripravimo si nastavke za viseče uhane, povezovalni člen - obroček (jump ring), ter naš skrčen motiv z luknjico - obesek. S kleščami razpremo obroček ter ga nataknemo na naš obesek, nanj dodamo še nastavek za viseče uhane in obroček zapremo. Najlažje delamo z dvojnimi ploščatimi zavitimi kleščami - z enimi držimo obroček, z drugimi ga pa razpremo, dodamo osnovo in obesek, ter zapremo. Jump ring odpiramo in zapiramo zmeraj tako, da en del trdno držimo, drug del pa pomaknemo navzgor ali navdol - nikoli ne vlečemo s kleščami narazen, saj tako uničimo obliko.

 


12. Pripravimo si še naše kartončke kamor bomo pripeli uhančke - s spomočjo Sizzixa izrežemo kroge (ali poljubne motive - npr. mini tagce, kvadrate, srčke, ...), ter nanje odtisnemo izbrane napise. V vsak kartonček naredimo z iglo še dve luknjici ter nanj pripnemo uhančke.

 


13. Končano! Naši mini uhančki: